GUARDIAN ANGELS LONDEN

7 mei 2010 10 uur had ik in London voor Victoria Station afgesproken met Andreas Schoyen, Asst. European Coordinator en UK National Director van de Guardian Angels. Vanwege de herkenbare kleding zag ik hem al van veraf aankomen. We hebben samen patrouille gelopen in de metro en ondertussen vertelde Andreas wat over de geschiedenis en het heden van de Angels. Vrijwel iedereen die in de wereld actief is voor de Angels, ook hijzelf, zet zich onbetaald in voor de organisatie. De wereld begint de sterkte van de organisatie en het concept in te zien. Zo zijn er inmiddels ook chapters in Zuid Afrika en Tokio (7 chapters) actief.

Wat ik sterk vind, en mis bij de vele projecten die in Nederland worden uitgevoerd door diverse organisaties, is het community-gevoel dat ze weten te creëren. Voor jeugd is het een positieve familie en tegenhanger van de sommige groepen die zich negatief manifesteren op straat. Ook de PR  en het creëren van draagvlak van de Guardian Angels vind ik persoonlijk ijzersterk. Behalve het patrouilleren in de publieke ruimte, zijn er ook programma’s voor kinderen en tieners en worden leraren getraind door de Angels. Een breed aanbod dus.

Terwijl we van de ene naar de andere metro hopten, viel me op hoeveel mensen keken naar de ‘mannen in de rode jassen met rode baretten op hun hoofd’. Er werd af en toe ook zeer enthousiast ‘Guardian Angels’ geroepen. Goede marketing en zichtbaarheid op straat zorgt voor bekendheid. Maar uiteindelijk bepaalt de methodiek en de uitvoering ervan of je als organisatie een positief of negatief imago krijgt.

Ik ben ervan overtuigd dat steden als Rotterdam en Amsterdam gebaat zijn bij het oprichten van chapters. Niet in verschillende wijken verschillende projecten uitgevoerd door verschillende organisaties, maar Guardian Angels stadsbreed.

dsc_2755