Jeugd in Hong Kong en Bali

dsc_0190

Opvallend was dat er in Kowloon en het vaste land van Hong Kong weinig straatkunst te zien was, zoals in Nederland. Graffiti ben ik nauwelijks tegengekomen. Wel indrukwekkend waren 2 straatmuzikanten die Chinese opera ten gehore brachten.
Ook groepen jongeren die op straat hangen heb ik niet gezien. Een paar Chinese jongeren die ik gesproken heb, vertelden dat de jeugd druk bezig is met studeren en werken en weinig tijd hebben om te ‘hangen’. Het idee dat de criminaliteit / vandalisme toeneemt wanneer jongeren niet genoeg ruimte of hangplekken hebben, ben ik na dit bezoek anders gaan bekijken. Hong Kong heeft weinig ruimte en weinig vandalisme / jeugdcriminaliteit.

dsc_0196

In Bali, Indonesië, wordt er wat meer ‘gehangen’. Jongens en meisjes zitten vaak in kleine groepjes bij elkaar. De jeugd houdt daar veel rekening met de omgeving: ze praten zachtjes, hinderen voorbijgangers niet en geluidsdragers produceren geen lawaai. Aan de andere kant zijn de volwassenen zeer tolerant naar de jeugd toe en is er veel ruimte om zich in groepsverband te ontwikkelen. De communities zijn zeer sterk. De sociale controle ook.