Rotterdam – Dairenzyo (13) woont met zijn ouders, zus en broers in de wijk Tussenwater in Hoogvliet. De jonge rapper (Daii) heeft een droom; beroemd worden en heeft daar alles voor over, nou bijna alles. Twee zaken hebben voorrang; school afmaken en een positieve boodschap meegeven aan zijn leeftijdsgenoten.

Ondanks zijn 13 lentes is hij al een bekendheid in Hoogvliet en Rotterdam-Zuid. Om die bekendheid haalt hij, zonder arrogant te willen zijn, de schouders op. “Ik wil beroemd worden, een bekende artiest net als Broederliefde en Frenna.” Met de laatste zou hij heel graag een nummer en clip willen opnemen. “Maar hij moet mij ontdekken dus ik moet nog beter mijn best doen en nog betere muziek schrijven en maken.”

Jongerencoach Sadik Kacir sluit een dergelijke mogelijkheid in de toekomst niet uit. “Maar dan moet Daii-Stacks (artiestennaam) nog beter zijn best doen want het geluk komt je niet aanwaaien, daar moet je echt keihard voor werken.” En dat is wat Daii ook doet, althans zich ernstig heeft voorgenomen. De leerling van het Schreuder College is realistisch genoeg te beseffen en te weten dat er vele jongeren rondlopen met eenzelfde droom. Een eerste goede stap heeft Daii overigens al gezet; stelling nemen tegen het geweld wat in de muziek van de meeste drillrappers op vaak zeer grove wijze wordt bezongen. Drillrap is een muziekstijl die mateloos populair is onder bepaalde jongeren en onderscheidt zich in negatieve zin door het gebruik van teksten vol geweld en boosheid. Daii zelf was en is geen messentrekker, loopt niet met vervaarlijke kapmessen rond, zelfs niet in zijn eigen clips, en luistert vooral naar de adviezen van jongerencoach Sadik en diens collega William Miero.

Drillrapper Gaddafii uit Spijkenisse is Daii voorgegaan. Ook hij wilde niet langer geassocieerd worden met jongens wiens clips op social media te zien zijn waar geweld wordt verheerlijkt en waar intimiderend gezwaaid wordt met angstig grote en vervaarlijk uitziende kapmessen. Over de inhoud van de muziek en de kans dat jongeren echt zo gewelddadig zouden handelen als dat ze zeggen en rappen, zegt de bekende drilrapper: “Als iedereen doet wat ze zeggen dan zaten ze vast, lagen ze zwaargewond in het ziekenhuis of erger, dan waren ze dood.” Maar aan de andere kant ziet de politie toch een opvallende en beangstigende toename van slachtoffers door steekpartijen onder elkaar rivaliserende groepen jongeren. Reden voor William Miero en de bij zijn organisatie werkzame jongerencoaches Sadik en Yassin om niet alleen Daii onder hun hoede te nemen, maar ook andere jongens en meisjes die meer willen dan alleen een beetje verveeld op straat rond te hangen.

 

Joop van der Hor

Joop van der Hor

auteur