Zat ik lekker met het bord op schoot een item over jongeren in de Schilderswijk te kijken, toen een jongerenambassadeur uit Den Haag uitlegde waarom jongeren daar voor zoveel overlast zorgen. Zelf zou ik het criminaliteit noemen, maar goed. Het fragment heb ik 2x bekeken, omdat ik dacht dat het een interview uit de jaren 80 of 90 betrof. Maar nee, het interview was die dag opgenomen. Het gedrag van de reljeugd werd min of meer verdedigd.

Blijf objectief als jongerenwerker
“Het probleem is duidelijk’, zegt de ambassadeur. ‘Als je jongeren wegjaagt uit Scheveningen en nauwelijks zwembaden opent, dan krijg je dit’, zei hij. Is er misschien een reden waarom bepaalde groepen jongeren weg zijn gestuurd van het strand? Zou het misschien zo kunnen zijn dat zij zich daar ook niet konden gedragen? Later zegt hij weer dat jongeren niet naar het strand gaan, omdat als 2 gekleurde jongeren naar Scheveningen gaan, dat als verdacht wordt gezien. Als ik naar Scheveningen ga, zie ik daar veel jongeren met verschillende kleuren genieten en die zich wel gedragen. Wat de zwembaden betreft. Hoeveel overlast veroorzaakten bepaalde groepen in de zwembaden toen die wel open waren. Er zijn zwembaden waar extra beveiliging werd ingehuurd. Probeer objectief te blijven als jongerenwerker.

‘Vrijbrief’
Een jeugdwerker uit dezelfde wijk heeft ook een soort van begrip voor de criminele activiteiten van een deel van de jeugd. Hij neemt het woord ‘vrijbrief’ in de mond. ‘Er wordt te weinig georganiseerd,’ zei hij. Kan dat ook misschien aan corona liggen? Veel groepsactiviteiten zijn geannulleerd. Daarbij hebben jongeren het nieuwe buurthuis en een container met sport- en spelmateriaal in de Schilderswijk vernield. Als je dan zo graag meer te doen wil hebben, waarom dan die accomodaties vernielen? Er is te weining te doen. Wordt te weinig georganiseerd. Discriminatie. Het standaard riedeltje. Alles werd gezegd om vooral in de gratie bij de reljeugd te blijven. Hoeveel je ook organiseert, het excuus voor rellen zal altijd zijn dat er niks te doen is.

Bs argument
Verveling is een bullshit argument. In wijken als de Schilderswijk en Kanaleneiland lopen genoeg jongerenwerkers die je willen ondersteunen bij het organiseren van een activiteit die past binnen de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast zijn er voldoende sportveldjes waar je zelf wat kan organiseren.

Een deel wil gewoon rellen
Een deel van de reljeugd wil gewoon rellen. Status verhogen, krachten meten, meelopen met de leiders, groepsdruk, spanning, grenzen verkennen en verleggen. Belangrijk dan is dat je ook als professional duidelijk grenzen aangeeft. Wat heeft jouw functie anders voor zin? Dat jij alleen maar een doorgeefluik bent van de gevoelens van onvrede bij de jeugd? Dat je alleen maar meehuilt?

Ze gooien niet met waterballonnetjes
De jongeren gooien niet met waterballonnetjes naar de politie. Ze plegen ernstige criminele en levensbedreigende activiteiten. Professionals moeten duidelijk maken dat hersenlozen die dat doen zware sancties opgelegd zullen krijgen. En dat zij daaraan zullen meewerken. Ze moeten uitleggen dat jongeren die wel een positieve instelling hebben en wat willen,  altijd bij hen terecht kunnen. De meerderheid van de jeugd gedraagt zich positief, ook al hebben zij het net als iedereen moeilijk in deze tijd.

Grenzen stellen
De jongerenwerker en ambassadeur geven aan dat het ontbreken van structuur een reden van de ontsporing is. Ik zou zeggen, begin daar zelf mee door grenzen te stellen. Hetzelfde geldt voor twee andere oplossingen die de ambassadeur noemt, namelijk om jongeren zelf meer verantwoordelijkheden te geven en bij hun wijk te betrekken. Dat is wat een jongerenwerker hoort te doen. Wat we niet moeten doen is pamperen, want daar is niemand mee geholpen.