Het was een beslissing die velen verraste: vorig jaar verkocht ik mijn bedrijf in de automotive om me volledig te wijden aan het jongerenwerk. Terug naar mijn passie, naar iets waarvan ik voelde dat het écht zinvol was.

Ik ben echter nooit helemaal vertrokken uit de sector. Als directeur van MIERO Jongerenwerk heb ik altijd een vinger aan de pols gehouden, samen met mijn toegewijde team, terwijl we uitdagende projecten in Nederland uitvoerden. En die ondernemerservaring? Die heeft me een betere jeugdprofessional gemaakt.

Profit of non-profit sector
Het verschil tussen de profit en non-profit sector is aanzienlijk, dat kan ik je verzekeren. Sociaal? Vaak is de sociale sector niet socialer dan het bedrijfsleven, integendeel. Efficiëntie is wel een groot verschil. In de profitsector draait het meestal om de centen, om winst maken. In de non-profit wordt geld uitgegeven, niet verdiend. Maar laten we niet vergeten wat het jongerenwerk oplevert, wat het bespaart. Toch moeten we kritisch blijven: zinloze vergaderingen, bijeenkomsten en activiteiten passen niet in de bedrijfswereld, waarom dan wel in de non-profit? Ik ben daar scherp op.

Het besef dat we belastinggeld uitgeven, afgedragen door mensen die er hard voor hebben moeten werken, lijkt soms zoek in welzijnsland. Hoe verander je dat? Het begint bij jezelf. Als jongerenwerker moet je jezelf altijd afvragen: draagt wat ik doe of ga doen bij aan de kansen van de jeugd? Als het antwoord nee is, doe het dan niet. Wees niet bang om je mond open te doen, managers kunnen ook leren van input uit het veld.

Waar het om draait
Ja, ik begrijp dat sommigen zich afhankelijk voelen van hun salaris en daarom compromissen sluiten. Maar ik voel me niet afhankelijk. Niet dat ik financieel onafhankelijk ben, maar er is overal werk genoeg. Als ‘onafhankelijke’ maak ik keuzes waar ik achter sta, zonder het belang van de organisatie uit het oog te verliezen. Want uiteindelijk draait het om de jeugd. Elke goed besteed uur kan een verschil maken. En elke avond kijk ik mezelf in de spiegel aan, wetende dat ik het verschil probeer te maken voor hen.

William Miero

William Miero

auteur